Klima alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de, klimanın takılacağı ortamın ihtiyaç duyduğu kapasitenin doğru hesaplanmasıdır. Kapasite, montaj yapılacak mekânın bulunduğu bölgeye, yapı malzemesine, pencere alanına, güneş ışığı alma miktarına, ortamda bulunan kişi sayısına, ek ısı kaynaklarına ve alanın büyüklüğüne göre yetkili kişiler tarafından hesaplanmalıdır.
Soğutkan bir kompresör aracılığıyla emilip sıkıştırılarak sıvılaştırılır. Sıkıştırma sırasında açığa çıkan ısı bir fan vasıtası ile atmosferik çevreye (dış ortama) atılır. Bu sıvı daha sonra genleşme valfi tarafından üzerindeki basıncın düşürülmesi ile bulunduğu ortamdan ısı çekerek gaz haline dönüşür. Bu esnada bulunduğu ortamdan ısı çektiği için ortam sıcaklığını da düşürmüş olur. Soğutkan kompresör tarafından emilerek çevrim aynı şekilde tekrarlanır.
Inverter kavramı elektrik bilim dalının çok eski bir kavramıdır. Alternatif akımdan (AC), Doğru akıma (DC), Doğru akımdan (DC), alternatif akıma (AC) 3 faz biçimine dönüştürülebilen, frekansı ve gerilimi ayarlanabilen düzeneklere Inverter Sistemler adı verilir. Kalkış akımları olmadığından şebekeye zarar vermez. On-Off sistem ile çalışmazlar. Minimum ve maksimum aralıklarda çalışırlar. Inverter teknolojisi enerji tasarrufu sağlamak için son yıllarda klimalara yeni adapte edilmiştir. Klimaların dış ünitelerinde kompresör bulunmaktadır. Kompresör devri elektronik inverter donanım desteği ile değiştirilerek, yüke göre kapasite değişimi sağlanabilmektedir. Böylece bazı koşullarda enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
En basit anlatımla klima iç ortamdaki havayı iç ünite içerisinde bulunan ısı eşanjöründen geçirerek soğutma veya ısıtma işlemi yapmaktadır. Split klimaların pek çok modelinde nem kontrol ve taze hava fonksiyonu yoktur.
Klima montajı kesinlikle satın alınan klimanın yetkili bir servisi tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde üretici ve/veya distribütör firma garantisi geçersiz olur.
SEER = İngilizce “Seasonal Energy Efficieny Ratio” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.
SCOP = İngilizce “Seasonal Coefficient Of Performance” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.
2013 yılından önce üretilen klimaların etiketlerinde ve broşürlerinde SEER, SCOP değerleri yerine EER ve COP değerleri bulunur. EER ve SEER ile COP ve SCOP aslında özünde aynı gösterge değerleridir. Ancak hesaplama yöntemleri farklıdır. Bu nedenle hesaplamalar sonucunda çıkan değerlerde farklıdır. EER ve COP eski enerji verimliliği yönetmeliğinin enerji verimliliği birimleri iken SEER ve SCOP ise ülkemizde 01.01.2014 den itibaren yürürlüğe giren yeni enerji verimliliği yönetmeliğinin enerji verimliliği birimleridir. Eski ve yeni Enerji Verimliliği yönetmeliklerinin doğal olarak Enerji Sınıfı aralığı tabloları da farklıdır. Bu noktada Son Kullanıcıların dikkat etmesi gereken detay satın alacakları klimanın hangi Enerji Verimliliği yönetmeliğine göre etiketlendirildiğine dikkat etmek ve satıcıdan bu detay hakkında bilgi istemektir.
EER = İngilizce “Energy Efficieny Ratio” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.
COP = İngilizce “Coefficient Of Performance” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.
EER ve COP ifadeleri klima satın alırken en çok dikkat edilmesi gereken değerlerdir. Kısacası bu ifadeler klimanın performansını ve enerji sınıfını belirler. EER soğutmadaki performansını, COP ise ısıtmadaki performansını belirler.
Bir saatte soğutma ve/veya ısıtma kapasitesini gösteren İngiliz birimidir. “British Thermal Unit” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.